Millaista on syödä terveellisesti?

Millaista on syödä terveellisesti? Helpoin tapa ylläpitää terveellistä elämää on tehdä pieniä hyviä päätöksiä. Valitse hissin sijasta portaat ja valkoisen riisin sijasta tumma!

Terveellisen elämäntavan ylläpitämisessä arkiruoka ratkaisee

Terveelliset elämäntavat ja niiden ylläpitäminen. Helppoa vai vaikeaa? Tällä sivustolla tutustutaan terveyteen vaikuttaviin tekijöihin hieman tarkemmin – tervetuloa! Terveyden kannalta ei ole suinkaan samantekevää, mitä suuhusi pistät. Ruoka liittyy terveyteen ja hyvinvointiin hyvin kokonaisvaltaisesti. Käyttämäsi ravinto vaikuttaa suuresti mielialaan ja jokapäiväiseen jaksamiseen. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei myöskään tee ruokavaliosta varsinaisesti terveellistä tai epäterveellistä, vaan on tärkeää kiinnittää huomiota nimenomaan kokonaisuuteen. On myös hyvä muistaa, että ruuasta nauttiminen on tärkeää! Tämä auttaa huomattavasti hyvän ruokavalion ja terveellisen elämäntavan ylläpitämistä hieman pidemmällä aikavälillä, nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvän arkiruoan voisi määritellä koostuvan monipuolisesta kattauksesta. Kun muistat syödä arkena aina hyvin ja monipuolisesti, erilaiset satunnaisesti syötävät herkut eivät saa terveyttä raiteiltaan. Hyvä ohje on muistaa myös pitää itsensä kylläisenä pitkin päivää suunnitelmalliseen tapaan niin, ettei tilaa ja nälkää jää epäterveellisille mielijohteille. Säännöllinen ateriarytmi sisältää hyvän aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Jos esimerkiksi tiedät olevasi menossa pitkin päivää, tee valmiiksi mukaan terveellinen lounas ja välipala, joilla pärjäät koko työpäivän sortumatta kahvion pullaan tai opettajanhuoneen konvehteihin. Ota malliksesi myös lautasmalli, joka auttaa hyvän aterian kokoamisessa.

Helppo ja toimiva lautasmalli apuun

Lautasella on hyvä olla vähintään puolet kasviksia, esimerkiksi salaattia, juureksia, vihanneksia tai muita kasvislisukkeita. Yksi neljäsosa lautasesta olisi hyvä koostua täysjyvästä, kuten täysjyväviljoista, eli suosi aina tummaa pastaa, tummaa riisiä tai ohraa. Peruna ja valkoinen riisi toki täyttävät, mutta niistä saatava energia palaa nopeasti loppuun. Yksi neljäsosa lautasesta tulisi olla proteiinia, joka parhaimmassa tapauksessa on kasvisproteiinia, kuten Millaista on syödä terveellisesti?papuja, soijaa, linssejä tai tofua. Kerran viikossa lautaselle saa sujahtaa kalaa tai kanaa, mutta terveellisyyteen pyrkivä jättää muun lihan pois lautaselta. Aterian lisänä voi olla myös humuksella tai neitsytkookosöljyllä voideltu kuituinen leipä.

Kasvisruokaa käyttävillä ja paljon liikkuvilla ihmisillä kannattaa kiinnittää huomiota myös erityisesti proteiinin saantiin. Vegetaristeilla ja vegaaneilla proteeinin riittävä saaminen tulee varmistaa oikeilla ruoka-aine valinnoilla. Paljon liikkuvan lihaksien kasvun tukemiseksi kannattaa määritellä minimi proteiinin saanti päivittäin ja pysyä tässä proteiinisynteesin säilyttämiseksi.

Syö mahdollisimman värikkäästi

Syö mahdollisimman värikkäästi, niin saat helposti parhaimman mahdollisen suojan erilaisia sairauksia vastaan. Sinisistä aineksista saadaan aivoille ja silmille tärkeitä antosyaaneja. Näiden antioksidanttien uskotaan hidastavan muun muassa vanhenemista ja erilaisia rappeumasairauksia. Antosyaaneja on tummansinisissä mustaherukoissa ja mustikassa. Punaiset ruoat, kuten puolukka ja tomaatti, sisältävät paljon sydänystävällistä lykopeenia. Soluja suojaavia karotenoideja ja foolihappoa löytyy oranssista, keltaisesta ja vihreästä. Muista lisätä ruokavalioon runsaasti esimerkiksi kurkkua, lehtikaalia, porkkanaa ja kauraa. Ruskeista aineksista, kuten täysjyväviljasta ja pähkinöistä, saadaan vatsan ja suoliston terveyttä edistäviä kuituja sekä tietysti sydämelle rasvahappoja. Muista lisätä välipalajugurttiin pähkinöitä ja siemeniä!

Ruoasta energiaa liikuntaan!

Terveellinen ruokavalio kulkee käsi kädessä aktiivisen elämäntavan kanssa. Mitä ravinteikkaampi ruoka, sitä enemmän riittää energiaa päivän touhuihin ja liikuntaan! Jos olo on jatkuvasti kovin vetämätön, kiinnitä huomiota esimerkiksi siihen, saatko ravinnostasi riittävästi rautaa. Rauta pitää kehomme hyvässä hapessa. Jos sitä ei ole veressä tarpeeksi, saattaa sen puute oireilla väsymyksenä, huimauksena ja kalpeutena. Tällöin lenkille tai jumppaan lähteminen tuntuu varmasti ylitsepääsemättömältä; joskus jopa sängystä ylös pääseminen on silkka mahdottomuus. Jotta jaksaisi pitää terveydestään huolta kokonaisvaltaisesti, on kaikkien osa-alueiden oltava tasapainossa keskenään. Lue lisää!

Muista pitää terveellinen ruokavalio yllä talvellakin

Kesällä kaupat ovat pullollaan värikkäitä, lähituotettuja vihanneksia, joten niiden nauttiminen on helppoa. Lämpö ja ulkona liikkuminen myös kannustavat terveellisiin elämäntapoihin. Auringonvalon puuttuminen onkin yksi syy siihen, miksi talvella on niin vaikeaa pitää yllä terveellisiä elämäntapoja. Päivät pimenevät ja aurinko pilkahtaa yhä harvemmin, ja mielialaa tasapainottavan serotoniinin taso kehossamme alkaa laskea huimaa vauhtia. Tämä vaikuttaa niin immuniteettiin, mielialaan kuin painonhallintaankin. Tältä sivustolta löydät vinkkejä sekä terveellisen ruokavalion että liikuntatottumusten ylläpitämiseen. Mitä tehdä talvella, kun lenkkipolut ovat jäässä, ja mitä kokata kesällä, kun mikään ei helteiden vuoksi maistu? Klikkaa ja lue lisää!

Lue lisää terveellisia elintapoja.