Vitamiinit ja kivennäis aineet

Tervetuloa artikkelimme vitamiinit ja kivennäis aineet tärkeistä aiheista.

Tässä ovat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäis aineet!

Vitamiinit ja kivennäis aineilla on miljoonia tietoja kehossa. Hyvällä, monipuolisella ruokavaliolla saamme suurimman osan siitä, mitä tarvitsemme, mutta joskus meidän on lisättävä hieman ylimääräistä. Katso meidän suuri vitamiini opas mitä eri ryhmät tekevät eduksi ja missä ne sijaitsevat!

Rasvaliukoiset vitamiinit ja kivennäis aineet

A-vitamiini (retinoli)

Saatavilla: pääasiassa maksassa, margariinissa, maidossa, voista ja rapuja. Saatavana tummanvihreänä, keltaisena ja punaisena vihanneksissa (esim. porkkanat) beetakaroteenina, aine, jonka keho muuntaa A-vitamiinia tarvittaessa.

Tarvitaan: ylläpitää hyvä visio ja saada parempi hämärä näön, immuunijärjestelmä, pitää ihon ja Lima kalvojen terve. Vaikuttaa myös kasvuun.Vitamiinit ja kivennäis aineet

Päivittäiset tarpeet: miehet 900 mikro grammaa, naiset 700 mikro grammaa.
Esimerkki: 50 grammaa porkkanat antaa 820 mikro grammaa, 100 grammaa maksa antaa 14 400 mikro grammaa.

Ajatus arvoinen: myrkytys on tapahtunut jälkeen suuria annoksia vitamiini pilleri muodossa, ja on olemassa tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että jopa pieni kohonnut annos vitamiini voi tarjota osteoporoosi. Raskaana olevat naiset pitäisi syödä säästeliäästi maksassa raskauden aikana, koska liian paljon A-vitamiinia voi aiheuttaa synnynnäisiä vikoja. Kuitenkin, beta karoteenia vain muunnetaan vitamiini, kun elimistö tarvitsee sitä ja voi aiheuttaa myrkytyksen.

D-vitamiini

Saatavilla: muoto iholle, kun se altistuu auringon säteille. Myös öljyinen kala, maksa, voi, munan keltuainen ja rikastettu maito.

Tarvitaan: pystyä tallentamaan kalsiumia ja fosforia luissa ja hampaissa. On yksi ihon ja hiusten rakennus palikoita. Auttaa ylläpitämään vakaata hermostoa ja normaalia sydämen toimintaa.

Päivittäinen vaatimus: 7,5 mikro grammaa. Ikääntyneiden ihmisten, jotka saavat päivän valoa, pitäisi olla 10 mikro grammaa.

Esimerkki: 125 grammaa lohta sisältää 15 mikro grammaa, 50 grammaa munia antaa 0,7 mikro grammaa.

Harkittuja: iäkkäät ihmiset, jotka ovat enimmäkseen sisätiloissa, tarvitsevat D-vitamiini lisiä estämään luiden huuhtoumista. Ruotsissa saatat joutua syömään ylimääräistä D-vitamiinia rikas elin tarvikkeita aikana pimeä talvi kuukausina. Kuitenkin D-vitamiini suurina määrinä on haitallista ja voi muun muassa aiheuttaa munuaisten kalkkeutumista. Suositeltua päivittäistä saantia ei saa ylittää pitkään aikaan eikä varsinkaan lasten.

E-vitamiini

Saatavilla: lähinnä kasvi öljyissä sekä pähkinöissä, margariinissa, munissa, turskan mäissä, karkeassa jauho, lohi, liha ja kala.

Tarvitaan: suojata soluja. Tärkeä antioksidantti, joka suojaa vapaita radikaaleja vastaan. Estää verihyytymiä ja jalka kramppeja ja parantaa veren kiertoa.

Päivittäiset tarpeet: Män10 Milli grammaa, naisilla 8 Milli grammaa

Esimerkki: 75 grammaa tonni kalaa antaa 5 Milli grammaa, 45 grammaa kuivattuja aprikooseja antaa 3 Milli grammaa.

K-vitamiini

Saatavilla: useimmissa elin tarvikkeissa, mutta lähinnä tummanvihreä lehti vihannekset, maksa ja munuaiset. K-vitamiini voidaan myös muodostaa suoraan bakteerien kehossa suolistossa.

Tarvitaan: veren hyytymiseen ja luiden rakentamiseen.

Päivittäiset tarpeet: miehet 80 mikro grammaa, naiset 65 mikro grammaa.

Harkittuja: yksi käsitelty ”Blood ohuempi” lääkitys usein saa neuvosto ei syödä niin paljon elin tarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti K-vitamiinia.

Vesiliukoiset vitamiinit

C-vitamiini

Saatavilla: tuoreita marjoja, tuoreita hedelmiä, perunoita ja useimpia vihanneksia.

Tarvitaan: hyvä veri suonet, iho, hampaat ja luut. On antioksidantti, joka suojaa elimistön soluja. Auttaa elimistöä nostamaan rautaa ruoka valiosta. Suojaa rasvaliukoisia vitamiineja ja muita rasva-aineita elimistössä.

Päivittäiset tarpeet: 75 Milli grammaa aikuisille.Vitamiinit ja kivennäis aineet

Esimerkki: 100 grammaa mustaherukka sisältää 210 Milli grammaa, 110 grammaa appelsiini sisältää 60 Milli grammaa.
Ajattelin: perunat ovat melko alhaiset, mutta koska syömme sitä usein ja paljon, siitä tulee edelleen tärkeä C-vitamiinin lähde. C-vitamiini tuhoutuu, jos kiehuvat ruokaa liian pitkäksi aikaa tai jos kiehuvat niitä liikaa vettä.

Saatavilla: lähinnä lihaa, papuja, hiivaa ja joitakin väkevöidyn leipää ja viljaa. Useimmat seis jauhoja lajikkeet väkevöitiin.

Tarvitaan: kehon pystyä poimia energiaa hiilihydraattien, lihaksia, sydän ja hermosto. Energian tuotantoon.

Päivittäiset tarpeet: miehet 1,4 Milli grammaa, naiset 1,1 Milli grammaa.
Esimerkki: 100 grammaa paistettua porsaan fileetä sisältää 0,9 Milli grammaa, 100 grammaa tuoreita vihreitä hermoja sisältää 0,4 Milli grammaa.

Harkittuja: Älä pidä ruokaa lämpimänä liian kauan, älä anna sen stormboil. Se tuhoaa B1-vitamiinin, joka on myös altis veden huuhtoutumisen. Kahvi ja tee voivat estää sadon korjuun.

B12

Saatavilla: pääasiassa maksassa, rommissa, äyriäiset, liha ja kala.

Tarvitaan: tuotantoa varten puna soluja sekä toiminnan hermoston.

Päivittäiset tarpeet: 2 mikro grammaa aikuisille.

Esimerkki: 100 grammaa maksa sisältää 60 mikro grammaa, 125 grammaa lohta sisältää 7 mikro grammaa.

Sen arvoista: Jos syö kaiken, saat tarpeeksi B12 ruoka valiosta, mutta voit ottaa sen eri tavoin. Puute voi esiintyä vegaaneille, jotka eivät syö lihaa, kalaa, maitoa tai muna valmisteita.

Saatavilla: pääasiassa maksassa, kaura puuro, liha, kala, munat ja soijapavut.

Tarvitaan: solun aineen vaihduntaa. Puute ei ole osoitettu ihmisillä.

Päivittäinen vaatimus: 30 mikro grammaa.

Lue lisää terveellisia-elintapoja!