Terveellisimmät ruoat

Terveellisimmät ruoat sopivat niin terveydestään huolehtiville ruoanlaittajille. Lue lisää täällä!

Hyvää ja terveellistä ruokaa

Monella meistä on käsitys, että terveellisesti syöminen tarkoittaa samalla tylsää ja mautonta ruokaa. Näin ei todellakaan ole, ja nykyään internet onkin pullollaan mitä herkullisimpia reseptejä ja ideoita ruokavalion terveelliseen kokoamiseen. Monet ravitsemuksen asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vanhat ruokapyramidit ja lautasmallit on jo syytä unohtaa. Ruokavalion tulisi kuitenkin olla monipuolinen.

Monipuolisen ruokavalion saavuttaa etenkin syömällä entistä enemmän kasvispitoista ruokaa. Kasvissyöjäksi ei tarvitse alkaa, mutta välillä kannattaa tutkailla omaa ruokavaliotaan ja lisätä puuttuvia elementtejä tekemiensä havaintojen mukaan. On olemassa tiettyjä ruoka-aineita ja kasviksia, joilla on tutkittu olevan erityisen paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Nyt tutustumme niistä muutamaan herkulliseen ja terveyttä edistävään vaihtoehtoon.

Vihreälehtiset kasvikset

Tämä helposti unohtuva ja monelle jopa hieman vieras ryhmä on tunnetusti maailman terveellisimpien ruokien listalla. Ensinnäkin vihreälehtiset kasvikset sisältävät erityisen paljon hyviä ravintoaineita ja vitamiineja. Esimerkiksi lehtikaali ja pinaatti sisältävät runsain mitoin vitamiineja A, C, E ja K. Painoaan tarkkaileville tämä ryhmä on myös erityisen antoisa ja tukee painonpudotusta.

Vihreälehtiset kasvikset alentavat kolesterolin määrää ja auttavat ruoansulatuksessa. Nämä kaksi asiaa ovatkin usein ensimmäisiä, joita painoaan tarkkailevat haluavat parantaa. Jos iho vaikuttaa samealta ja epäpuhtaalta, vihreälehtiset kasvikset voivat lisäksi auttaa iho-ongelmien kurissapidossa. Näiden kasvisten kulutusta suositellaan osana jokapäiväistä ruokavaliota, ja esimerkiksi pinaattia on helppo lisätä vaikka smoothien sekaan tuomaan lisäpotkua.

Marjat

Vaikka Suomessa marjat yhdistetään kesään, monet eivät tule ajatelleeksi, että niitä tulisi syödä ympäri vuoden. Nauttiessaan herkullisia luonnon antimia tulee samalla syöneeksi valtavan määrän vitamiineja ja terveyttä tukevia antioksidantteja. Marjat voivat parantaa vastustuskykyä ja verensokeria sekä insuliiniarvoja. Marjat toimivat myös kevyenä diureettina ja parantavat virtsaongelmia sekä ruoansulatusta. Marjoissa on lisäksi runsaasti hyviä kuituja.Terveellisimmät ruoat

Hyvänä niksinä toimii marjojen syönti kipeänä ollessa. Vitamiinipommin lisäksi marjat auttavat kehoa voittamaan tulehdustilan. Nykyään monien ongelmana on kehon jatkuva tulehdustila, joka juontaa juurensa epäterveellisistä elämäntavoista ja ruokavaliosta. Esimerkiksi mustikat, lakka, viinimarjat ja karpalot kuuluvat loistavien vaihtoehtojen joukkoon. Monelle marjojen lisääminen voi olla helpompi vaihtoehto terveellisen ruokavalion aloittamiseen moniin muihin ruoka-aineisiin verrattuna.

Avokado

Muutaman viimeisen vuoden aikana avokadot ovat nousseet erityisen trendikkääksi ja hehkutetuksi ruoaksi. ”Avokadohulluus” on iskenyt ruokakauppojen lisäksi ravintoloihin ja erilaisiin resepteihin. Nauttiipa avokadosta sitten leivän päällä tai vaikka sitruunamehun ja pippurin kanssa, on tällä maukkaalla hedelmällä lukuisia hyviä terveysvaikutuksia. Avokadot eivät siis trendikkyydestään huolimatta ole suinkaan yliarvostettuja, kuten monet luulevat.Terveellisimmät ruoat

Sadassa grammassa avokadoa saa nautittua esimerkiksi vitamiineja K, C, B5 ja E. Vaikka avokadoissa onkin suhteellisen paljon kaloreita ja rasvaa, on tämä rasva terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa. Avokado ei myöskään sisällä lainkaan natriumia eikä se nosta kolesteroliarvoja, joten se on sopiva vaihtoehto kolesterolistaan huolestuneille ruokailijoille. Monien terveyden asiantuntijoiden mielestä avokadotrendi saa siis jatkua rauhassa.

Kala

Kasvisten ja marjojen lisäksi myös eläinkunnan tuotteista löytyy erittäin terveellisiä ruokia. Erityisesti rasvaisilla kaloilla on paljon hyviä vaikutuksia terveyteen. Kalat sisältävät paljon proteiinia, ja erityisesti niiden tarjoama runsas D-vitamiinipitoisuus on hyväksi ihmisen hyvinvoinnille. Kaupoista löytyy myös useita kalavalmisteita, kuten kalanmaksaöljyä, mikäli itse kalan nauttiminen ei tunnu ajatuksena miellyttävältä tai esimerkiksi allergia estää sen syömisen.

Valkosipuli

Valkosipulia on aikoinaan käytetty jopa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sen uskotaan vanhojen perinteiden mukaan parantavan flunssaa ja vastustuskykyä. Nykytiede on kuitenkin myös todennut valkosipulin olevan terveellinen lisä ruokavalioon. Se sisältää esimerkiksi B6-vitamiinia ja paljon kuitua sekä lukuisia muita terveellisiä ainesosia. Valkosipulissa ei ole lähes ollenkaan kaloreita, ja sitä saakin nauttia niin paljon kuin vatsa jaksaa sulattaa.

Tomaatti

Monet unohtavat, että myös arkinen tomaatti kuuluu erittäin terveellisten ja herkullisten ruokien listalle. Tomaatit sisältävät lykopeenia, jonka on tutkittu alentavan muun muassa syöpä- ja sydäntautien riskiä. Tomaatin mehukas sisältö sisältää lisäksi paljon C-vitamiinia. Painoaan tarkkailevat saavat Terveellisimmät ruoattästäkin monipuolisesta ruoasta helpon ja hyvän lisän ruokavalioonsa ilman turhia kaloreita – tosin terveellisyytensä vuoksi tomaatti sopii kaikkien lautasille.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan voisi siis sanoa, että jokaisella yllä mainitulla ruoalla on omanlaisiaan loistavia vaikutuksia terveydentilaan, vireyteen ja painonhallintaan. Yllä esitellyt ruoat ovat vähäkalorisia, helposti kaikkien saatavilla ja ennen kaikkea todella herkullisia. Monia niistä on myös helppo yhdistellä tuttuihin resepteihin. Tällä tavalla vitamiinien ja hivenaineiden lisäpommi on taattu arjen kiireen keskellä.

Hyvien ja terveellisten raaka-aineiden lisäksi on tärkeää keskittyä myös energiatasapainoon eli siihen, kuinka suuri on päivittäinen kalorien kulutus sekä kalorien saanti. Jos tarkoituksena on laihduttaa, täytyy olla niin sanotusti miinuskaloreilla ja jos taas halutaan kasvattaa lihasmassaa, on se optimaalisinta plussakaloreilla.

Lue lisää parhaat terveytta edistavat dieetit.