Parhaat terveyttä edistävät dieetit

Parhaat terveyttä edistävät dieetit? Lue lisää parhaista terveyttä edistävistä ruokavalioista.

Parhaat terveyttä edistävät dieetit listattu

Maailma on täynnä erilaisia dieettejä. Tarjonnan äärellä apuja laihduttamiseen, painonhallintaan tai terveelliseen ruokavalioon kaipaava voi olla pahassa pulassa. Valitako oman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjeistukset, suuryrityksen lanseeraama laihdutusohjelma, yksittäisen elämäntapagurun oppaan neuvot, ystävän suosittelema kaalikeittodieetti, paleo, karppaus, vegaanius vai joku lukuisista muista vaihtoehdoista. Parasta dieettiä etsivä joutuu punnitsemaan Käypä hoito -suosituksia, trendejä, dieetin sopivuutta omalle keholle ja elämäntavalle ja sitä, edellyttääkö terveys todella totaalikieltäytymistä eläinperäisistä tuotteista tai hiilihydraateista. Moni on saattanut tehdä valintojen viidakossa myös virhearviointeja: laihduttaja on saanut hetken menestyksen jälkeen kilot takaisin, ruuasta energiaa etsinyt pirteyden tilalle vatsanväänteitä ja trendejä seurannut stressin arkiruuan hankaluudesta ja hinnasta.

Useimmat dieettejä harkitsevat odottavat ruokavaliolta joko välillisesti tai välittömästi parempaa terveyttä. Mistä sitten tunnistaa oikeasti toimivan ja terveellisen dieetin? Vaikka dieetti vaatii aina jossain määrin tarkkaavaisuutta ja tahdonvoimaa, yksi hyvän dieetin merkki on tietynlainen joustavuus. Terveellinen dieetti ei karsi ruokavaliota kohtuuttomasti, vaan sen tulee sopeutua arkeen ja elämäntavaksi. Toisekseen hyvässä dieetissä ei pidä joutua elämään vatsa kurnien, jolloin mieliteot alkavat houkuttaa. Kolmanneksi sen sijaan, että dieetti lupaisi ällistyttävän nopeita tuloksia, sen tulee perustua pitkäjänteisyyteen. Ennen kaikkea hyvässä dieetissä terveys on prioriteetti numero yksi. Hyviä ja terveyttä edistäviä dieettejä edustavat esimerkiksi Välimeren ruokavalio, Flexitarian ja Mayo Clinic.

Välimeren ruokavalio – oppia Etelä-Euroopasta

Tuoreet raaka-aineet, kasvikset ja konstailematon kotiruoka kunniaan! Välimeren ruokavaliossa ammennetaan Välimeren alueen, etenkin Italian ja Kreikan, perinteisestä ruokakulttuurista. Dieettiin kuuluvat kiinteästi hyvät rasvat oliiviöljy etunenässä, hedelmät, palkokasvit ja vihannekset, täysjyvä, pähkinät ja siemenet sekä kala. Lihaa ja punaviiniä voi käyttää kohtuudella. Tarkoitus ei ole asettaa totaalikieltoja millekään, mutta arkiruuassa kerman korvaa jogurtti, lihan kasvisproteiini tai kala ja voin öljy. Välimeren ruokavalio toimii lukuisten tutkimusten mukaan erinomaisesti sydän- ja Parhaat terveyttä edistävät dieetitverisuonisairauksia, tiettyjä syöpämuotoja ja muistisairauksia vastaan. Ruokavalio auttaa myös painonhallinnassa, kunhan kiinnittää huomiota energiankulutukseensa; annoskokoihin ja liikuntatottumuksiin tulee kiinnittää huomiota siinä kuin ruokavalioonkin.

Flexitarian Diet – joustavuus kunniaan

Flexitarian-dieetissä yhdistetään kasvisvoittoinen ruokavalio joustavuuteen. Keholle ja mielelle ei aiheuteta turhaa stressiä totaalikielloilla tai karsimalla rankasti olemassa olevaa ruokavaliota, vaan siihen lisätään uusia ja terveellisiä ravintoaineita. Kasvisten määrän lisäys, siemenet, pavut, linssit ja pähkinät ovat arvossaan tässä dieetissä, sillä niistä saadaan kohtuullisesti kaloreita, hyviä rasvoja ja proteiinia. Myös kokojyvätuotteiden suosiminen, kohtuullisuus sokerissa ja prosessoimaton kana ja kalkkuna lihapäiville ovat osia tässä terveellisessä ruokavaliossa. Flexitarian on tutkitusti sydänystävällinen ja yhdistettynä liikuntaan vähentää esimerkiksi rintasyövän riskiä. Dieetin vahvuutena on joustavuus, mikä tekee siitä helposti loppuelämän elämäntapavalinnan. Samalla kun tehdään hyvää ihmiskeholle, tehdään hyvää myös ympäristölle, jota runsas lihansyönti tunnetusti kuormittaa.

Mayo Clinic – dieetistä elämäntavaksi

Mayo Clinic -dieetissä murretaan vanhoja epäterveellisiä tapoja ja omaksutaan tilalle terveellisiä. Ja nyt ei puhuta pelkästään siitä, mitä syödään! Mayo Clinic on ammattilaisten laatima laihdutusohjelma, joka pyrkii vaikuttamaan koko yksilön elämäntapaan niin, että kilot karisevat ja paino pysyy hallinnassa. Kasvisten lisäämisen ja sokerin rajoittamisen lisäksi päätetään esimerkiksi lopettaa yösyöpöttely ja alkaa käymään salilla kahdesti viikossa. Dieetillä ei tarjota pikavoittoja vaan hidasta mutta varmaa muutosta, joka räätälöidään kunkin asiakkaan elämään ja terveydentilaan sopivaksi. Dieetti korostaa terveellisen ruoan ja liikunnallisuuden yhteismerkitystä, ja ohjelman kautta saa runsaan ohjauksen ja tuen: apua motivaatioon, käytännön valintoihin ja tavoitteiden asettamiseen.

Ruokavaliolla kohti terveellisempää elämää

Ihminen on mitä hän syö. Hyvässä dieetissä syödään kasviksia, hedelmiä, kalaa, täysjyvää, pähkinöitä ja monia muita terveellisiä herkkuja. Toisaalta yksittäinen donitsi tai pihvi ei ole syy itseinhoon, sillä ruokavalion tarkoituksena ei ole kohtuuttomasti rajoittaa ja tehdä elämästä kalorien kyttäystä ja vatsan kurinaa. Hyvä dieetti ei muuta pelkästään sitä, miltä ruokalautanen ihmisen edessä näyttää. Sen tulisi muuttaa myös kehon tuntemuksia, veriarvoja ja helpottaa painonhallintaa, sillä terveydellä ei tule leikkiä trendiruokavalioiden tai lyhyiden kokeilujen nimissä. Hyvä dieetti ei ole vain dieetti, vaan se on elämäntapa – juuri kuten Välimeren ruokavalion, Flexitarianin ja Mayo Clinicin laatijat ovat ajatelleetkin.

Lue lisää millaista on syoda terveellisesti.